turk porno, porno film, porno sex, porna izle, sikis izle, rokettube, adult porno, mobil sikis, porno, escort izmir, izmir escort, antep escort
 Yüz Yıllık Patlıcan Tohumunu Gelecek Nesillere Aktarıyorlar | Sandıklı 'nın Yaşam Platformu - Sandıklı 'dan Haberiniz Olsun

Yüz Yıllık Patlıcan Tohumunu Gelecek Nesillere Aktarıyorlar

Afyonkarahisar’ın Hocalar ilçesine bağlı Güre köyünde dedelerinden kalma patlıcan tohumunu günümüze kadar getiren üreticiler, gelecek nesillere de bu tohumu aktarmak istiyorlar. Yüz Yıllık Patlıcan Tohumunu Gelecek Nesillere Aktarıyorlar
Bu haber 35 kere okunmuş. 13 Eylül 2018 Perşembe - 11:02


Köyde yetiştirilen patlıcanların aralarında gelecek yıl ekilmek üzere tohum olarak ayıran patlıcan yetiştiricileri bu yöntemle tohumların yüz yılı aşkın bir süredir deden toruna kadar geldiklerini belirttiler.

“Yüz yıllık, tohumlar her yıl yeniden ekiliyor”

Köyün 100 haneden oluştuğunu ve hemen hemen her hanede patlıcan yetiştiriciliğinin yapıldığını belirten Erdal Bulut, patlıcanın tohumunun her yıl yeniden alındığını ve bu yöntemle yüz yılı aşkın bir süredir tohumların bu güne geldiğini belirtti.

Bulut; “Güre köyünde çiftçilik, hayvancılık bahçe ve bağ işleri ile uğraşıyorum. Patlıcanımız aşağı yukarı yüz yıl geçmişi olan bir patlıcan. Ekimi Nisan, Mayıs ayı gibi toprağa şaşırtılır. Haziran başı gibi fidanlar tarla ve bahçelere dikilir. Hasat ise Temmuz, Ağustos ayında başlar güz soğuklarına kadar. Eylül’de yaşanan soğuklar aşılır ise ekim, kasım aylarına kadar devam eder” dedi.

“Tohumluk toprağa dikilen ilk fideden ayırlıyor”

Patlıcan tohumunun bahçede ayrılan patlıcanlardan elde edildiğini ve aşağı yukarı yüz yıldır bu yöntemin süre geldiğini ifade eden Bulut; “Bu tohumun en önemliözelliği dedelerimizin kullandığı ve  tohumlar olması ve  geçmişinin yüz yıl olduğunu söylüyor. Bahçemize ekilen patlıcanların arasından şekli güzel olan patlıcanları tohumluk için ayırırız. İyice kartlaştığı zaman tohumlarını alarak buradan tohumu elde ederiz. Genelde bahçelerimize ve tarlalarımıza hayvan gübresi kullanarak da tamamen organik olarak ilaç kullanmadan patlıcanlarımızı yetiştiririz” dedi.
“Gurbetçiler sayesinde avrupa’ya da açıldık”
Yaz aylarında Sandıklı ve Kızılören ilçelerine gelen gurbetçilerin de Güre patlıcanını alarak kurutmalık kışlık olarak avrupaya götürdüklerini belirten Bulut; “Türkiye geneline çuval çuval, poşet poşet gönderiyoruz. Bunun yanı sıra Avrupalı gurbetçilerimiz tarafından da yurt dışına açılmış bir marka lezzet haline geldik. Köyümüz 100 hanelik bir köy. Patlıcan ekmeyen 10 veya 20 aile çıkmaz. Aşağı yukarı herkes yemek ve satmak için bu ekimi yapar. Yıllık ortalama 70 ila 100 ton arası bir üretimimiz var. Bizim patlıcanımız çıkmaya başladığı zaman civar ilçe pazarlarına Antalya tarafından patlıcan gelmez. Gelsede pazarcıların elinde kalır ve rağbet görmez. Bu yıl patlıcanlarımızın fiyatı bu yıl turfanda 5 TL’den başladı ve üretim yüseldikçe fiyat düşerek  3 TL’de frenledik ve 3 TL’den aşağı satışımız yok” dedi.
“Öncelikli hedefimiz tohumda dışa bağımlılığı bitirmek”
Patlıcan tohumunun incelenmesi için Antalya’da Akdeniz Üniversitesi ‘nde bulunan bir hoca ile irtibata geçtiklerini ifade eden Bulut; “ Bizim öncelikli hedefimiz tohumda dışa bağımlılığı azaltmak yada bitirmek. Bizim patlıcan tohumumuzun yüz yıllık olduğunu söylüyorlar. Ama geçmişini tam olarak bilen yok belki daha da eski olabilir. Bunun için bir yakınımız vasıtası ile Antalya’da Akdeniz Üniversitesi’nde bir hoca ile irtibata geçtik ve tohumumuz şuan incelenmekte.  Yüz yıllık bir geçmişi hakikaten var ise, ki inanıyorumki  yüzde yüz vardır. Coğrafi işaret belgesi için başvurumuzu yapacağız”
“Tohumlar dedelerimizden bize miras kaldı”
Köyün genç patlıcan yetiştiricilerinden 18 yaşındaki Ömer Orhan ise dedelerinden miras kalan yüz yıllık patlıcan tohumlarını bahçelerinde her yıl yetiştirdiklerini belirtti.
Orhan; “Bahçemizdeki patlıcanlarımızı kuyulardan damlama sulama sistemi ile suluyoruz. Hayvan gübresi kullanarak gelişimini sağlayarak yüzde yüz doğal bir yetiştirme sürecimiz var. Gübremizi hayvanların dışkısını kuratarak elde ederiz. Özellikle Sandıklı, Yavaşlar ve Hocalar’da istenen ve aranan bir sebzedir. “Güre patlıcanı” dediğin zaman insanlar aramaya köye geliyorlar. Köyde vatandaşlar 10 çuval 15 çuval bahçesinden taze şekilde toplayarak Sandıklı, Hocalar pazarında satışını gerçekleştiriyoruz” dedi. 
“Kuzu etinden daha lezzetli” 
Güre patlıcanının farkının tohumunun yüz yıllık olduğunu ve organik şekilde yetiştirildiğini belirten Orhan; “Diğer patlıcanlardan en büyük farkı organik ve yüz yıllık tohum olması. Lezzeti diğerlerinden farklı olarak kuzu etine benzetiliyor. Alıcılarımız Kuzu etinden daha lezzetli olduğunu söylüyor ve Güre patlıcanı pazarlarda kuzu eti diyerek tanınıyor” dedi. 
Haber: 
Hüseyin ÜNLÜSOY

Etiketler:   Etiket Eklenmemiş.

Yorumlar Hiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Anket Tümü
 
Son Dakika

Çok Yorumlananlar Bugün . Dün . Bu Hafta
Kritere uygun haber bulunamıyor.
Yazılım & Tasarım:
bukidesign