Sandıklı’nın Meşhur Lezzeti, Patatesli Köy Ekmeği | Sandıklı 'nın Yaşam Platformu - Sandıklı 'dan Haberiniz Olsun

Sandıklı’nın Meşhur Lezzeti, Patatesli Köy Ekmeği

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ‘26 Eylül 2017 tarih ve 14 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanarak tescillenen Afyonkarahisar’ın “Patatesli Ekmeği” uzun süre bayatlamadan kalma özelliği ile de dikkat çekiyor. Sandıklı’nın Meşhur Lezzeti, Patatesli Köy Ekmeği
Bu haber 65 kere okunmuş. 17 Temmuz 2019 Çarşamba - 14:50


Yapımının her aşamasında özel usuller ve gerçek bir ustalık gerektiren tescili ile koruma altına alınan Afyonkarahisar patatesli ekmeği, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi illere kargo ile de gönderiliyor.

Pakmaya kullanılmadan, ekşi maya kullanılarak kırsalda köylüler ya da kent merkezinde mahalle fırınlarında ev hanımları tarafından yapılan dışarıda 10 gün, buzdolabında ise 1 ay boyunca dayanabilme özelliği ile biliniyor.

İlçemizde 15 yıldır patatesli ekmek üretimi yapan Süleyman Karaçelik, ekmeğin içerisine konulan ekşi maya ve patates sayesinde buzdolabında dayanıklılığının 30 güne kadar çıktığını belirtti.

Üretimlerinin ev mayası ile yaptıklarını aktaran Karaçelik gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sandıklımıza katkımız olsun diye elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. 15 yıldır ilçede hakiki ev mayalı köy ekmeği ürünlerimizi yapıyoruz. Dayanıklılığı 30 güne kadar vardır. Bozulma veya kötü koku yapmaz. Bundan dolayı ekmeğimiz tercih ediliyor. Günde 300 – 400 adet ekmek üretiyoruz. Ekmeğimizin markası İstanbul, Ankara, İzmir gibi illere yayılmıştır” dedi.

-“Kargo ile gönderim yapıyoruz” 
İş yerinde 3 işçi çalıştırdıklarını ve geçimlerini ekmekten kazandıklarını anlatan Karaçelik; “Kendimiz geçimimizi buradan yapıyoruz. Bunun yanında 3 kişi de buradan geçimlerini sağlıyor. Ekmeğimiz çok kalitelidir. Katkı maddesi kesinlikle yoktur. Patates ve ekşi maya katıyoruz. Unlarımızıda kaletile undan tercih ediyoruz. Diğer illerden bilenler buradan geçerken gelip aldığı gibi kargo ile gönderimlerimiz de oluyor. Fiyatları şuanda 5 lira ekmeğimizin. İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir gibi illere kargo ile gönderim yapıyoruz. Antalya’dan daha çok talep geliyor” dedi.
-“Ekmekler, el ayarı ile yapıldığı için 2 kilograma yakın üretiliyor” 
Ekmeklerin büyüklüklerinin çalışanlar tarafından el ayarı ile yapıldığını belirten Karaçelik, ekmeklerin el ayarı ile tartılmadan yapıldığını ve ekmeklerin 1 kilo 900 gram ve 2 kilogram arasında üretildiğini söyledi.
-“Gece 2’de çalışmalar başlıyor” 
Ekmek üretiminin gece 2’de üretimine başladığını belirten fırın çalışanları Nedime Harmankaya ve Nazik Yıldırım, hamura yoğrulma aşamasında bayatlamayı geciktirmek için ekşi maya ve patates eklediklerini söyledi.
Ekmeğin yapım aşamalarını anlatan çalışanlar, “Gece 2’de iş yerimize gelerek ekmeğimizin hamurunu yoğuruyoruz. Daha sonra yoğurma aşamasında ekşi maya ve patatesi ekleniyor. Yaklaşık 1 saat dinlendikten sonra hamuru el yardımı ile yuvalayarak şeklini veriyoruz. Daha sonra üzerini örtüler ile örterek 1 saat daha dinlenmeye bırakıyoruz. Son olarak ekmeğimiz taş tabanlı fırınlarda fındık kabuğu yakarak pişiriyoruz. Diğer geleneksel ekmeklerden farkı patates ve ekşi maya konulması bu sayade buzdolabında 1 aya kadar bozulmadan durabiliyor. Burada çalışarak ekmekten, ekmeğimizi çıkarıyoruz. Çoluğumuza çocuğumuza bakıyoruz” dediler. 
>> Hüseyin ÜNLÜSOY

Etiketler:   Etiket Eklenmemiş.

Yorumlar Hiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Anket Tümü
 
Son Dakika

Çok Yorumlananlar Bugün . Dün . Bu Hafta
Kritere uygun haber bulunamıyor.
Yazılım & Tasarım:
bukidesign