İlçemizin Son Leblebi Ustaları | Sandıklı 'nın Yaşam Platformu - Sandıklı 'dan Haberiniz Olsun

İlçemizin Son Leblebi Ustaları

İlçemizde 1,5 asırdır leblebicilik ile uğraşan ve dededen toruna 5 kuşaktır leblebiciliği sürdüren 63 yaşındaki Zafer Yeğen, Sandıklı’da son 5 leblebi ustalarından bir tanesi olarak mesleğini devam ettiriyor. İlçemizin Son Leblebi Ustaları
Bu haber 52 kere okunmuş. 08 Nisan 2019 Pazartesi - 10:18


Leblebi imalathanesinde 20 yıldır işçi olarak çalışan ve Zafer Yeğen tarafından mesleğin bütün incelikleri öğretilerek yetiştirilen İsmail Şentürk, yaptığı açıklamada; “İmalathanemiz sahibi şuanda Zafer Yeğen, 5 kuşaktır dededen, toruna ilçede leblebi üretimi yapıyor. Leblebi üretimine 1800’lü yıllarda başlamışlar. Tam olarak tarihi bilinmesede 1850 yıllarından bu güne leblebi üretimi yapıldığı tahmin ediliyor. Aile olarak bu mesleği günümüzde de devam ettiriyorlar” dedi.

“Sandıklı’da 45- 50 leblebiciden 5 tanesi kaldı”

Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Sandıklı’nın leblebisinden bahsettiğini belirten Şentürk; “Seyahatnamede yazdığına göre o dönemde Sandıklı’da 45 – 50 tane leblebici varmış. Şuan bu işi yürüten 5 işyeri kaldı. Leblebinin en çok sade olanı talep görüyor. Bunun yanında şekerli, tuzlu, acılı gibi çeşitler olmak üzere 40 çeşittin üstünde leblebi bulunuyor.” 

“Nohut leblebi olarak tezgaha 1 ayda geliyor”

Leblebi üretiminin meşakkatli bir iş olduğunu ifade eden Şentürk leblebinin yapılış aşamasını şu şekilde anlattı: “Leblebi  nohutu 4 sefer ateşe giriyor. Nohut tavlama dediğimiz aşamalardan geçiyor. En son su ile ıslanma işlemi yapılıyor. Bu işlemin ertesi günü sabah leblebinin matraf olarak isimlendirilen kabuk bölümü leblebi makinası marifeti ile çıkarılıyor. Kabuklarından ayrılmış olan nohut taneleri son aşama olarak bir kez daha kavrulurup müşterilerin hizmetine sunuluyor” dedi. 

“Leblebiye en yoğun talep yurt içinde”

Yaz seonu geldiği zaman gurbetçilerin yurt dışına 1 yıllık leblebi ihtiyacını alıp götürdüklerine dile getiren  Şentürk; “Şuan leblebiye en yoğun talep yurt içinden oluyor. Yazın ise yurt dışında yaşayan gurbetçilerimiz izine geldiklerinde  1 yıllık leblebi ihtiyaçını çeşitlerine göre alarak götürürler. Bunun yanında yazın kına geceleri, düğünler gibi özel günlerde bizim buralarda çerez adettir. Bu dönemlerde de çok yoğun satışlarımız olur. Bunun yanında  Afyonkarahisar –Antalya karayolunun kenarlarında bulunan tesislerede toptan satış  yapıyoruz. Perakende olarak da dükkanımızda hizmet veriyoruz” dedi. 

>>> Hüseyin ÜNLÜSOY

Etiketler:   Etiket Eklenmemiş.

Yorumlar Hiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Anket Tümü
 
Son Dakika

Çok Yorumlananlar Bugün . Dün . Bu Hafta
Kritere uygun haber bulunamıyor.
Yazılım & Tasarım:
bukidesign