İlçemizde Patates Hasadı Başladı | Sandıklı 'nın Yaşam Platformu - Sandıklı 'dan Haberiniz Olsun

İlçemizde Patates Hasadı Başladı

Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden olan Afyonkarahisar’da yeni mahsul patates hasadı başladı. İlçemizde Patates Hasadı Başladı
Bu haber 25 kere okunmuş. 12 Temmuz 2019 Cuma - 10:25


İlçemizde patates üreticileri tarafından hasadı başlanan patateslerin Pazar fiyatındaki dengeyide sağlaması bekleniyor. Tarlada 1, 2, ve 3. Sınıf olarak sınıflarına ayrılan patateslerden 1 numaralı kızartmalık patatesler tarlada 1 lira 75 kuruşdan alıcı buluyor. Diğer sınıf patatesler ise 50 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında değişen fiyatlarda satılıyor.

Yaklaşık 4 ay sürecek söküm döneminin bu yıl erken başladığını ifade eden patates üreticisi Mehmet Kıymaz (34) fiyatların ve rekoltenin güzel olduğunu belirtti.

-“İthal patatesin durdurulması gerekli”

Afyonkarahisar’ın Türkiye’nin en önemli patates yerlerinden birisi olduğunu belirten Kıymaz, “Patates sökümüne başladık. Verim güzel, fiyatlarımızda güzel, lakin ithal patates Türkiye’de, Sandıklı’da ve diğer patates bölgelerinde üreticiyi aynı zamanda üzmektedir. Devlet yetkililerimizden burdan bizleri duymasını istiyoruz. Şuanda Türkiye’de 10 bölgede patates sökümü yapılıyor. Ama ithal patates yapıyoruz. Devlet büyüklerimiz, devlet yetkililerimizden ithal patatesi durdurmalarını istiyoruz. Durdurulmazsa çiftçi bunu üretemez duruma gelecek” dedi.

-“Rekolte ve fiyatlar normal”

Patatesin hem üretimini hem pazarlamasını ve halci olduklarını belirten Kıymaz, “  Dekarda şuanda 3.5 -4 ton civarı patates çıkıyor. Ağırlık olarak şuanda İstanbul pazarına gidiyor. Fiyatlarımız araba üzeri çuvallamamız, 1 lira 70 kuruş ve 1 lira 80 kuruş arasında. 2 numara yarı fiyatına şuanda fiyatları seyrediyor. Dekarda üreticinin 3 bin lira gibi bir masrafı var” dedi.

Bin 200 dekar alanda ekim yaptıklarını anlatan Kıymaz, ürettiği ürünlerin pazarlamasını, satışını kendi yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Patates üreticiliği bizim babamızdan, dedemizden gelen üreticilik. İstanbul’da aynı zamanda halciyiz. Üretiminden, satışına kadar patatesin içinden gelen kişileriz. Sandıklı’da ekilen patates cinsleri marabel, agria cinsleridir. Bu patatesin tercih edilme nedenleri de agria’nın kızartması ve lezzeti çok güzeldir. Kızarırken yanmaz. Başlıca tercih edilme nedenleri başlıca bunlar. Ayrıca erkenci çeşitlerde marabel gibi cinslerde market reyonlarında renk olarak kırmızı toprak olduğu için Çukurova’dan sonra Sandıklı ovasındaki patates rengini esnaf yakalamıyor. Birtek buralarda bu renk patates oluyor o yüzden de çok tercih ediliyor” dedi. 

-“Patates hasadı kadınlara ekmek kapısı oluyor”

Patates sökümünde 50 kadın işçinin çalıştığını belirten işçi başı Gülcan Erkoç ise ; “50 bayan çalışıyor şuan söküm alanında. Yevmiye hesabı çalışıyoruz. Sağolsun tarla sahibi bize ekmek veriyor. Yaz kış çalışıyoruz. Bukadar insana ekmek kapısı oluyor. 70 lira yevmiye ile çalışıyoruz. Tarlada iş bölümü yapıyoruz. Toplayıcı, çuvallayıcı, çuval dikici ve yükleyici olarak çalışıyoruz” dedi. 

>> Hüseyin ÜNLÜSOY

Etiketler:   Etiket Eklenmemiş.

Yorumlar Hiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Anket Tümü
 
Son Dakika

Çok Yorumlananlar Bugün . Dün . Bu Hafta
Kritere uygun haber bulunamıyor.
Yazılım & Tasarım:
bukidesign