İlçemizde Haşhaş Hasadı Başladı | Sandıklı 'nın Yaşam Platformu - Sandıklı 'dan Haberiniz Olsun

İlçemizde Haşhaş Hasadı Başladı

Afyonkarahisar’ın en önemli tarım ürünleri arasında yer alan ‘haşhaş’ hasadına başlandı. İlçemizde Haşhaş Hasadı Başladı
Bu haber 47 kere okunmuş. 12 Temmuz 2019 Cuma - 10:19


Üreticiler tarafından haşhaş kırma adı verilen yöntemler ile toplanan haşhaşları kırarak gövdesinden kapsüllerini toplayan üreticiler bu kapsülleri makinalar yardımı ile işleyerek haşhaş ve kapsül ayrımı yapıyor.

İlçemizde yaygın olarak yeştiştiriciliği yapılan afyon bitsiki, ilaç sanayiinde ve pasta süslemelerinin yanı sıra katmer, börek gibi hamur işleri ürünlerinde de kullanılıyor. 

İlçe halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alan haşhaş hasatı yaklaşık 10 gündür devam ediyor. 

Toprak Mahsülleri  tarafından kapsulü alınarak ilaç sanayinde kullanılan afyon bitkisi istenildiği gibi topladıklarını belirten Başkuycak köyünden haşhaş üreticisi Fahrettin Baştepe bu yıl ürünlerden güzel verim elde edileceğini belirtti.

Afyon bitkisinin yeri ermeye başladığını ifade eden üretici Baştepe gazetecilere yaptığı açıklamada, “Afyon bölgesinin haşhaşı’nın kapsülü ayrı para, içersindeki haşhaş tohumu ayrı bir paradır. Atadan, dededen gördüğümüz şekilde biz bunun ekimini yapıyoruz. Vatandaşa satıyoruz. Bize yağ olarak geri dönüyor. Kapsülüde ilaç olarak devlete hizmet veriyor. Yılda biz ortalama 7-8 dekar haşhaş ekeriz. Köyümüz küçük olduğu için bize az kota düşüyor. 80 dekar kota veriliyor bizim köye buda vatandaşlar arasında dağıtılıyor.” Dedi.

-“Haşhaşın toplama süresini kaçırmamamız lazım”

Yaklaşık 10 gündür haşhaş kırımlarının yapıldığını belirten Baştepe, haşhaşların yeni ermeye başladığını ifade ederek şunları söyledi; “ Haşhaş toplamanın süresi var. Bu süreyi kaçırdığımız zaman kapsülün üzerindeki yıldızlar açılıyor ve haşhaş buralardan yere dökülüyor. Bu süreyi kaçırmamak için erken hasat yapıyoruz.  Toprak Mahsülleri Ofisi bizi sıra ile çağırır ve kapsüllerini oraya teslim ederiz” dedi.

-“Yazlık ve Güzlük iki dönem haşhaş ekiliyor”

Kasım ayında güzlük olarak haşhaş ekimi yapıldığını belirten Baştepe, haşhaş ekim süresini şöyle tarif etti: “ Yazlık ve güzlük iki dönem haşhaş ekimi yapılır. Kasım ayında güzlük olarak ekilir. Birde Nisan ayı gibi yazlık haşhaş ekimi yapılır. Yazlık haşhaş biraz geç erer ve tanesi az olur. Güzün ekilen haşhaş dolgun olur kapsülü de içinin mahsülüde güzel olur. Nisan gelmeden çapası yapılır. Çapa sonrası sulamasını iki kat yapar ve Allah’a bırakırız. Mayıs ayında çiçeklerini açar Temmuz ayında da kırımı yapılır” dedi. 

>> Hüseyin ÜNLÜSOY

Etiketler:   Etiket Eklenmemiş.

Yorumlar Hiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Anket Tümü
 
Son Dakika

Çok Yorumlananlar Bugün . Dün . Bu Hafta
Kritere uygun haber bulunamıyor.
Yazılım & Tasarım:
bukidesign