Dodurga Köyünde 3 Asırdır Dededen Toruna Kaz Yetiştiriciliği | Sandıklı 'nın Yaşam Platformu - Sandıklı 'dan Haberiniz Olsun

Dodurga Köyünde 3 Asırdır Dededen Toruna Kaz Yetiştiriciliği

İlçemize bağlı Dodurga köyünde 3 asırdır doğal ortamda üretimi yapılan kazlar yoğun ilgi görüyor. Dodurga Köyünde 3 Asırdır Dededen Toruna Kaz Yetiştiriciliği
Bu haber 73 kere okunmuş. 09 Ocak 2019 Çarşamba - 10:04


Kış aylarında tüketimi artan ve civarda “Dodurga Kazı” ismiyle ün yapan kazlara Antalya, Ankara, İstanbul ve çevre iller ile otel bulunan bölgelerden kazlara toplu talepler oluyor.

70 haneli köyün hemen hemen hepsinde kaz yetiştirciliği yapılırken kazların fiyatları da kış aylarında 100 ila 150 lira yazın ise 70 ile 80 lira arasında alıcı buluyor.
Kazların temiz su alanında yetiştirildiğini ve kış aylarında daha lezzetli oludğunu belirten köyde kaz yetiştiriciliği yapan Yılmaz Demir (56) kaz üreticiliğinin köyde dededen toruna geçtiğini belirtti.
Yaz aylarında doğal kuluçka yöntemi ile üretilen kazların sayılarının oldukça arttığını belirten Demir gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kazlarımız, Dodurga kazıdır meşhurdur. Sulak alanlarda yetişir. Çok lezzetlidir. Kış aylarında kar yediği zaman lezzeti daha da artar. Bulgur pilavı ile daha güzel olur. İstanbul, Antalya, Ankara’dan gelerek toplu şekilde alım yapıyorlar. Köyümüzün her evinde 50 – 60 tane bulunur. Bu kazlar 300 yıllık vardır. Dedelerimizden ninelerimizden gelme temiz su ile yıkanırlar. Çevrede “Dodurga Kazı” diye bilinir. Kış ayında şuan köyümüzde binin üzerinde kaz vardır en düşük. Yazın ise doğal kuluçka yöntemi ile yavrular ve 4-5 bin civarında olur” dedi. 
“3 asırdır bu kazların yetiştiriciliği yapılıyor”
Kazların doğal ortam ile kuluçka makinaları kullanılmadan üretiminin yapıldığını belirten Dodurga Köyü Muhtarı Turan Eğilmez, kazların soyunun dededen, nineden geldiğini belirtti.
3 asırdır aynı yöntemle üretim yapıldığını aktaran Eğilmez şöyle konuştu:
“Köyümüzde kazların üretimi 3 asırdır devam ediyor. Doğal ortamda kendi kazlarımızdan üretim yapıyoruz. Köyümüzde 70 hane var ve her hanemizde 50 ila 100 arası kaz bulunuyor. Genellikle otellerden Antalya’dan ve çevre illerimizden talepler geliyor ve toplu şekilde alımlar oluyor. Kazlarımıza kış aylarında daha fazla rağbet oluyor daha lezzetli olduğu söyleniyor. Hakikaten kış aylarında daha lezzetli oluyor. Her yerden talep oluyor. Fiyatları ise yazın düşük oluyor 70-80 lira kış aylarında ise 100 ila 150 lirasında satılıyor. Köyün gelinde kışın bin ile bin 500 civarında kaz oluyor bu da her yıl değişiyor” dedi. 
>>> Hüseyin ÜNLÜSOY

Etiketler:   Etiket Eklenmemiş.

Yorumlar Hiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Anket Tümü
 
Son Dakika

Çok Yorumlananlar Bugün . Dün . Bu Hafta
Kritere uygun haber bulunamıyor.
Yazılım & Tasarım:
bukidesign